Zo bemachtig je de beste stoelen in het vliegtuig

Vliegtuigen zijn gebouwd om zo veel mogelijk mensen te vervoeren in een kleine ruimte. Een goed reiscomfort is dan ook niet altijd gewaarborgd. Maatschappijen bepalen namelijk zelf hoeveel stoelen er in een vliegtuig worden geplaatst en hierdoor kan de beenruimte nogal eens variëren. Wil je bij een vliegreis van tevoren weten waar je het beste kan zitten, waar het toilet en de nooduitgang is, ga dan als volgt te werk.

Elke vliegtuigmaatschappij vliegt met haar eigen type toestellen ( Airbus, Boeing, …) . De been- en zitruimte van de plaatsen hangt af van het type vliegtuig en is grotendeels bepaald door de inrichting van het toestel. Op de website van Seatguru vind je plattegronden van meer dan 700 vliegtuigen gerangschikt per maatschappij. Goede stoelen zijn trouwens weergegeven in het groen en slechte in het rood, wat ontzettend handig is.

Beste plaatsen
De beste plaatsen in een vliegtuig zijn meestal de stoelen bij de nooduitgangen. Stoelen in de voorste rij (bulkhead) zijn eveneens aantrekkelijk omdat je niemand voor je hebt. Wel heb je meer last van storende omgevingsgeluiden van de keuken en het toilet.
Als je graag wil slapen, is een plekje bij het raam ideaal. Kun je lekker tegen de wand aanleunen. Een nadeel is dat je je buren moet storen als je er langs moet. Wanneer je nerveus bent, ga je best in de buurt van de vleugels zitten. Daar voel je namelijk de minste turbulentie.
Kinderen vinden het in het begin en aan het einde van de vlucht vaak leuk om naast het raampje te zitten. In de tussentijd kun je ze het beste in een stoel aan het gangpad plaatsen. Zo kunnen de beweeglijke dames en heren makkelijker heen en weer lopen zonder je te storen.
Slechtste plaatsen
De slechtste zitplaatsen op een vliegtuig zijn de stoelen op de laatste rij. Hier is het soms onmogelijk om de stoel in ligstand te plaatsen. Ook kan het vrij druk zijn aangezien de toiletten en de catering zich daar bevinden.
Zitplaatsen die gelegen zijn vlak vóór de middenste nooduitgang van het vliegtuig kunnen ook meestal niet in ligstand geplaatst worden aangezien deze de evacuatie bij een eventuele ramp kunnen bemoeilijken.

Vroeg boeken
Vroeg boeken heeft ook voordelen. Het aantal plaatsen dat vooraf toebedeeld kan worden slinkt als de vertrekdatum dichterbij komt. Als je je tickets via ons boekt, dan kunnen wij in de meeste gevallen twee tot drie maanden voor vertrek jullie stoelen reserveren. Je ontvangt van ons een overzicht van de beschikbare stoelen en geeft vervolgens aan welke je wilt hebben. Makkelijk geregeld! Als het je niet lukt om vroeg te boeken,  check dan eens of je online kunt inchecken en doe dat vervolgens minstens 24 uur van tevoren.